Navigatie

Leers wil homo's te hulp schieten

  Geluidje
  Geluidje
  31/01/2011 18:53

  Minister Gerd Leers voor Immigratie en Asiel gaat uitzoeken of hij homo's kan helpen bij gezinshereniging. Dat heeft hij volgens een woordvoerder maandag gezegd na een gesprek met homobelangenorganisatie COC.

  Het regeer- en gedoogakkoord bepaalt dat zogenoemde gezinsvorming met buitenlandse partners wordt beperkt tot paren die al getrouwd zijn. Maar in de meeste landen kunnen homo's, lesbiennes en transgenders niet trouwen en dus kunnen zij ook hun partner niet naar Nederland laten overkomen om hier samen een bestaan op te bouwen.

  Suggesties dat homo's zouden kunnen trouwen op de Nederlandse ambassade in het land van herkomst of dat de homoseksuele partner op een toeristenvisum naar Nederland zou kunnen komen om hier te huwen, bieden niet veel soelaas, gaf Leers toe. Hij gaat studeren op uitzonderingen op de hoofdbepaling dat je al getrouwd moet zijn.

  D66-Kamerlid Gerard Schouw vindt dat de huwelijkseis voor gezinsmigratie van tafel moet. „Ik kan me niet voorstellen dat minister Leers voor Immigratie en Asiel een discriminerende maatregel uit het gedoogakkoord gaat uitvoeren.”. Volgens de D66-er gaat de wens van de PVV om migratie terug te dringen voorbij aan de rechten van homoseksuelen. Schouw: „De PVV moet nu haar ware gezicht laten zien. Kiest de partij voor homorechten of niet?“

  Tijdens de ontmoeting tussen Leers en het COC werd besloten tot een onderzoek naar mishandeling wegens geloof en of seksuele geaardheid in asielzoekerscentra. De Stichtingen Gave en Secret Garden en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers COA werken daaraan mee. Verder zal Leers bij zijn collega van Buitenlandse Zaken informeren naar de vervolging van homo's in Oeganda, om aansluitend te bezien of een en ander gevolgen moet hebben voor de asielprocedures.

  Het COC is gematigd positief over de toezeggingen van de minister. „Hij denkt dat hij met oplossingen kan komen. Dat is mooi. Maar we zullen kritisch kijken naar de uitkomst “, aldus een woordvoerder. (Telegraaf)